• 17 september 2020

Maakt flexibel werk en thuiswerk ons gelukkiger?

Voor de uitbraak van de covid-19 pandemie werd ongeveer 10% van de werktijd van de Belgische werknemers van thuis uit gewerkt. Vandaag, wordt telewerk voor iedereen die een laptopt heeft het nieuwe normaal.

Flexibel werken zal blijven ...

Flexibel werken zal blijven na de corona” hoor ik veel mensen met overtuiging beweren. Diezelfde mensen zijn meestal degene die de onmiddelijke voordelen van het thuis werken ervaren, zoals een verminderde pendeltijd en minder stress. Minder pendelen is tevens een pluspunt voor het milieu.

Maar aan de andere kant zijn er ook negatieve effecten verbonden aan het thuiswerken, die nu na 6 maanden corona maatregelen stillaan duidelijker worden.

Wat de mensen vooral missen zijn de spontane contacten met de collega’s. Hierover vertelde een coachee dat “zoveel kleine problemen worden opgelost aan de koffie corner en ik hierdoor veel mis over het leven en de gevoelens van de mensen van mijn team”, “geen spontane discussies die bronnen van inspiraties zijn”. 

Veel mensen die thuiswerken voelen zich alleen en minder creatief, wat een effect heeft op hun persoonlijke performantie. Isolatie veroorzaakt het gevoel niet meer tot een netwerk te behoren. En een teveel aan thuiswerk heeft een negatieve impact op teamprestaties doordat minder informatie gedeeld wordt.

Leren anders communiceren

Bij thuiswerk wordt mondeling communicatie vervangen door e-mails … en in sommige gevallen zelfs niet vervangen. Jonge mensen durven hun baas soms niet te storen met hun vragen via e-mails, en bellen doen ze nog minder. “Hoe gaat mijn baas reageren op mijn vraag? misschien vindt hij mijn vraag echt dom en ik kan het ook niet uitleggen”. Voor starters die thuis werken is het dus ook niet gemakkelijker geworden om bij te leren.

Tevreden werknemers hebben het gevoel van bij te dragen aan de organisatie en voelen zich verbonden met het bedrijf
verbonden aan organisatie

Hoe bewaar je connecties in een bedrijf waar de mensen voornamelijk vanuit thuis werken?


Evenwicht thuis / kantoor

In de toekomst (na de verplichte corona maatregelen) zal een goed evenwicht tussen thuis werken en op kantoor komen de kern zijn voor veel organisaties. Dit zal georganiseerd moeten worden en vraagt ook een nieuwe mindset van de leidinggevenden: afstand nemen van de controle op de gewerkte uren, afstand van micro management en meer resultaatsgericht zijn, een cultuur van vertrouwen en open communicatie. Ik kan u helpen om dit te installeren.

Gedurende bijna 10 jaar heb ik op flexibele basis gewerkt: 3 dagen op kantoor en 2 dagen van thuisuit. Mijn pendeltijd bedroeg bijna 3u per dag. Die 2 dagen per week gaven me dus 6 uren “vrij”, wat zeker niet te onderschatten was. In die 2 dagen waar ik van thuis uit werkte, was ik zeer productief en hield ik wel contact met mijn directe medewerkers. Indien we vragen hadden, was iedereen vlot bereikbaar en konden we weer vooruit. Ook een informele babbeltje was mogelijk.  We hebben geleerd als team om ook op afstand te werken dankzij onze open communicatie, onze resultaatsgerichte mindset en het hoog vertrouwen tussen ons.

Aan het andere kant, had het thuiswerken ook een keerzijde: mijn 3 dagen op kantoor waren veel drukker en dusdanig volgepropt met vergaderingen waardoor ik had dus heel weinig ruimte voor spontane babbeltjes of voor lunchs met andere mensen, die losse dingen die juist de connectie binnen een organisatie onderhouden en versterken. 

Voorzie dus best vrije tijd op kantoor in je agenda.