• 17 juni 2022

3 tips voor time management

Tijdens coachingsessies hoor ik regelmatig dezelfde klachten: “ik heb geen tijd meer voor mezelf, ik vecht tegen de tijd, ik leef in "brandweer" modus...”

Heb jij het gevoel dat de tijd door je vingers glipt? Ontdek hoe je door een aantal simpele gewoontes je vrije tijd kan terugwinnen!

Laten we starten met de pleister van de wonde te rukken en de 3 grote waarheden rond “time management” te begrijpen.

 

Waarheid 1: het druk hebben is een excuus

In 2014 voerde Timothy Wilson een experiment uit om te testen hoe onaangenaam de verveling voor de mens is.  Hij vroeg deelnemers om 30 minuten in een wachtkamer te wachten zonder iets te doen.

De enige mogelijke “bezigheid” was om op de knop van een machine te drukken die je vervolgens een elektrische schok gaf. Van de 18 mannen gaven er 12 zichzelf op vrijwillige basis een schok nog voor het 1e kwartier over was.

Ons brein haat leegte tot het punt dat ze het zelfs liever bevredigt met pijn. Het haat de afwezigheid van prikkels.

En hetzelfde geldt voor jouw timemanagement.

 

Het druk hebben is een manier om ons te beschermen tegen verveling.

Als je eerder klaar bent met je werk dan verwacht, weet je misschien niet meer wat je moet doen... en dan slaat de verveling toe.  Het werk dat je vrijwillig (maar onbewust) aan jezelf geeft, is een manier om jezelf af te leiden van de werkelijkheid. Sterker nog. Bezig zijn, maakt dopamine vrij in je hersenen, de neurotransmitter van "meer en meer".

Daarom kunnen we eigenlijk volledig verslaafd raken aan werk.

 

We kunnen verslaafd raken aan de bezigheden zonder te weten of wat we doen echt doeltreffend is...

Als je meer tijd wilt hebben voor sport of een andere vorm van ontspanning, dan is het noodzakelijk om plannen te maken en te weten wat je gaat doen, anders zal je onderbewustzijn elke reden vinden om toch aan het werk te blijven.

 

Bovendien hebben we liever een goed geweten dan onszelf de moeilijke (en soms pijnlijke) vragen te stellen.

Als je een dossier niet op tijd afkrijgt, maar je bent elke dag na 19.30 uur gestopt met werken, dan heb je alles gedaan wat je kon om het af te krijgen... dus het is niet jouw schuld, toch? Je was overstelpt dus je kon gewoon niets meer doen...

 

In feite is het vaak een uitvlucht om zichzelf te beschermen!

We zijn liever "bezig" dan dat we de realiteit onder ogen zien: is de actie die ik onderneem echt degene die de meeste impact heeft op mijn resultaten?

 

We hebben het liever "druk" dan onszelf of anderen teleur te stellen.

We hebben tenminste het excuus dat we er alles aan hebben gedaan om het te bereiken.

 

Kortom, ben je ervan overtuigd dat ALLE acties die je tijdens je dag onderneemt effectief belangrijk zijn? Leveren ze allemaal dezelfde resultaten?

 

Waarheid 2: de wet van 80/20

In veel landen over de hele wereld hechten we waarde aan "lange werkdagen".

We hebben allemaal geleerd sinds we klein waren dat onze ouders 's ochtends naar hun werk vertrekken en aan het einde van de dag pas laat terugkomen.  Het is daarom normaal om te overwegen dat een goede productieve dag een dag is van minimaal 9u tot 18u ... anders ben je gewoonweg lui.

 

Geloof je tegenwoordig echter nog steeds dat je productiviteit recht evenredig is met de tijd die je doorbrengt met werken?

Je kent toch wel de wet van Pareto, ook wel bekend als het 80/20-principe. Dat principe zegt dat 80% van de effecten worden veroorzaakt door 20% van de oorzaken. En dus, in het beheer van je tijd, komt 80% van de resultaten op het werk van 20% van je acties

Hier zijn 2 vragen die je jezelf moet stellen:

  1. Welke 20% van je acties zijn verantwoordelijk voor 80% van uw resultaten?
  2. Welke 20% van je taken zijn verantwoordelijk voor 80% van je problemen? 

Dit is het 80/20 principe: het is een kwestie van identificeren welke acties resultaten opleveren (grote kiezels) en acties die tijd kosten maar zeer weinig resultaten opleveren (kleine kiezels en zand).

 

 

Als je te veel focust op het zand en de kleine steentjes, verander je in een hamster die dolgedraaid in zijn wiel rent.  Je kunt niet zoveel belang hechten aan alle taken. Dit betekent dat:

 

Waarheid 3: je kunt gewoon niet alles doen

Ik weet dat je veel dingen wilt doen.

  1. Misschien wil je dit nieuwe business project lanceren;
  2. Ja zeggen tegen je manager om je kansen op een promotie te vergroten;
  3. Ja zeggen tegen je partner om op romantische weekend te vertrekken;
  4. Ja zeggen tegen je kinderen om te supporteren op hun voetbalmatch;
  5. En ja zeggen tegen je vriend die je vraagt om hem te helpen met een verhuizing.

Maar je kunt gewoon niet alles doen: je moet weten hoe je 'nee' moet zeggen of activiteiten moet elimineren om anderen tot leven te brengen.

  

Ok, maar concreet?

Hoe weet je wat je echt wilt? Hoe herken je hefboomactiviteiten?

 

Om een diep bewustzijn van jezelf te zien: Wat zijn je waarden? Waar wil je naartoe? Welke plannen van je leven wil je ontwikkelen?  wat zijn je doelen?

Identificeer hoogwaardige activiteiten (grote kiezels): Wat zijn de activiteiten die echt waarde creëren? Wat voor waarde wil je echt creëren? Welke maken ze niet? Hoeveel tijd wil je aan deze activiteiten besteden? 

Om de moed te zien om te werken aan belangrijke maar minder urgente activiteiten (grote kiezels) in plaats van urgente en niet-belangrijke (kleine steentjes en zand): Durf je sommige mensen om je heen teleur te stellen? Weet je hoe je "nee" moet zeggen? Weet je hoe je je weken kunt plannen volgens je waarden?

Om die vragen te beantwoorden, is het belangrijk dat je je bewust bent van je waarden en overtuigingen. Ik raad je sterk aan om je bij deze stap te laten begeleiden door een professionele coach.