• 11 juli 2021

Hoe geef je constructieve feedback?

In je rol van effectieve leider is het belangrijk dat je weet welke feedback je kan geven en vooral hoe je feedback constructief kan geven. Op die manier wordt feedback waardevol.

Constructieve feedback is bedoeld om mensen te doen groeien, niet om mensen af te breken. De manier waarop je die feedback geeft is dus heel belangrijk. De andere moet voelen dat je dit doet om hem te helpen. Deel dus eerst je intentie.

 

Waarop let je best bij het geven van feedback?

Als je geen constructief doel kunt bedenken om feedback te geven, geef het dan helemaal niet.

Als de situatie je nog zodanig hard irriteert dat je (nog) niet in staat bent om de groeimogelijkheden te zien, gun je jezelf best de tijd om terug tot een positieve houding te komen alvorens je feedback te geven.

 

Beschrijf de situatie of het gedrag, oordeel de persoon niet.

Als je een oordeel uitdrukt (bv. “dit was fout van jou”), zal de andere defensief willen reageren.

Beschrijf wat je gezien of gehoord hebt over het gedrag van de persoon en wat de reactie was.

Bijvoorbeeld:
"Je sprak aanzienlijk tijdens de laatste vergadering, wat het voor mij een uitdaging maakte om mijn punten te overlopen"
in plaats van "Je praat te veel".

 

Zorg voor een balans tussen positieve en negatieve feedback

Als je voortdurend alleen positieve of negatieve feedback geeft, zullen mensen je feedback wantrouwen en zal het niet zo nuttig zijn.

Bijvoorbeeld:
"Ik kan zien dat je een grote inspanning levert aan [x] en dat waardeer ik echt.  Over [x] zou ik het op prijs stellen om meer begrip te hebben rond [x]".

 

Wees je bewust van overbelasting van feedback

Selecteer twee of drie belangrijke punten die je wil maken en geef feedback over die punten.

Als je een persoon overbelast met feedback, kan die persoon in de war geraken over wat verbeterd of gewijzigd moet worden.

Conclusie

Constructieve feedback geven komt iedereen ten goede. Het is een manier om je mensen te begeleiden en te ondersteunen in hun persoonlijke en professionele groei. Gebruik vooral geweldloze communicatie, oordeel niet over de persoon en focus op de belangrijkste elementen.

Ontvang de 6 stappenmethode voor een constructieve feedback!

Laat hieronder je gegevens achter en je krijgt gratis een methode voor constructieve feedback die je direct kunt toepassen!

* verplicht veld