• 9 april 2021

Hoe word je een leider van de toekomst?

Als leidinggevende ben je je vaak niet bewust van het effect dat je persoonlijkheid, attitude of gedrag heeft op andere mensen.

Veel leiders denken oprecht dat ze ondersteuning bieden aan hun medewerkers, dat ze de autonomie stimuleren en hen helpen om het beste uit zichzelf te halen, maar hun medewerkers voelen het soms anders aan.

Als leidinggevende is het belangrijk dat je je eerst bewust wordt van wie je bent als leider. Ga dus op zoek naar je eigen waarden, overtuigingen en patronen die van jou een leider kunnen maken, om andere mensen te inspireren en het collectief resultaat te stimuleren.
 

Leiders van de toekomst

Leiderschap is lange tijd beperkt gebleven tot mensen sturen en vervolgens doelstellingen halen: taken delegeren en controleren.

Alleen verandert de wereld zo snel vandaag, dat geen enkele organisatie zich nog kan permitteren in een dergelijk leiderschap vast te blijven hangen.  Bovendien zijn we geëvolueerd naar een situatie waar medewerkers hun job veel beter kennen dan hun leidinggevenden. Er wordt dus sterk aangeraden om meer naar hen te luisteren.

De belangrijke vraag is: hoe maak je dan de switch van een directief leiderschap naar een meer wendbare en inspirerende leiderschapsstijl?

leider van de toekomst

 

Vertrouwen en autonomie

In onze VUCA-wereld (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) hebben we leiders nodig die geloven in de collectieve intelligentie van hun medewerkers, om de beste oplossing te vinden voor complexe problemen. 

De rol van de leider omvat niet meer het louter genereren van oplossingen. Wel om de uitdaging te identificeren, een team rond de problematiek te mobiliseren en om oplossingen door het team tot stand te laten komen.

Hiervoor is vertrouwen bouwen een centraal element: de medewerkers moeten zich veilig voelen om die verantwoordelijkheid te durven nemen.  Die verworven autonomie zal op zijn beurt de motivatie en energie van het team boosten, door de impact dat het team nu kan hebben op de vooruitgang van de organisatie.
 

Authenticiteit

Om vertrouwen te creëren, is het belangrijk dat de leider zijn levensmissie kent én zingeving kan stimuleren bij zijn medewerkers. Om een authentieke leider te kunnen zijn, zal er een hoog niveau aan bewustzijn ontwikkeld moeten worden.

Om volledig gealigneerd te zijn met zichzelf, is het als leider nodig om te weten wie hij/zij wil zijn als “leider”, wat hem/haar energie geeft, hoe hij/zij beslissingen maakt.

Enkel authentieke leiders krijgen het vertrouwen van hen medewerkers.

Indien je bent leider en je wenst een betere leider te worden, kan coaching je daarin echt helpen. Je kan er veel uit leren en groeien.

 

Ontvang 9 gratis tips om een inspirerende en motiverende leider te worden!

Laat hieronder je gegevens achter.

* verplicht veld